Boekreview: 200 rokken en broeken-Evelien Cabie

200 rokken en broeken-review

Na het succes van 200 jurken en 200 shirts brengt Evelien Cabie ons een nieuwe telg in de familie: 200 rokken en broeken.

Kun je werkelijk 200 verschillende modellen in 152 pagina’s en 2 patroonbladen samenvatten? Lees dan zeker verder!

Evelien Cabie werkte lang als architecte en die ervaring verweeft ze in haar boeken. Als architecte weet je namelijk hoe iets opgebouwd wordt en hoe verschillende elementen één perfect geheel vormen.

Met zo’n oog heeft Evelien gekeken naar kleding: uit welke elementen is dit opgebouwd en hoe maak ik één perfect geheel?

In haar eerste boek ‘200 jurken’ deelde ze de jurken in volgens een combinatie systeem: de rok van het kleedje in verschillende varianten, de top, de halslijnen, de verschillende mouwen, symmetrisch of assymetrisch,… 20 basispatronen die je eindeloos kunt combineren tot 200 jurken, 200 shirts en nu 200 rokken en broeken.

200 rokken en broeken pandenrok
200 rokken en broeken pandenrok

Een volledig nieuwe manier waarbij je als beginnende of ervaren naaister een verademing vindt om te combineren en experimenteren.

Evelien had als architecte genoeg gezien dat als je een idee in 2D voorstelt ‘plat op een blaadje papier’ het minder de consument verleidt dan een volledige visualisatie in 3D. Dus besloot ze deze technologie te combineren met haar boeken. Wanneer je de bijhorende app gratis downloadt en je smartphone of tablet over een foto beweegt komen de modellen tot leven en heb je een 360° zicht op de kledingsstukken. Schitterend! 

De bijhorende 3D app 200 rokken en broeken
De bijhorende 3D app 200 rokken en broeken

Mijn mama was fan van het eerste moment, ik was eerder aarzelend waardoor ik ‘200 jurken’ prompt onder de kerstboom kreeg.

‘Wat dit ga jij zo leuk vinden’ En ze had gelijk.

Een jaar later kreeg ik bij de kerstborrel op het werk (ja ja opnieuw met kerst) van mijn collega ‘200 shirts’ kado.

Want ze wilde me een origineel geschenk geven en ‘Dit ga jij zo leuk vinden’– haha ze moest eens weten.

(Eerlijk gezegd was ik minder enthouisiast over dit boek maar als je de hele post hebt gelezen, bekijk je dit boek ook met andere ogen.)

Boekhandel Theoria
Boekhandel Theoria

Dus toen Silke van Spoetniksels me uitnodigde naar de booklaunch van ‘200 rokken en broeken‘ was het niet nodig om twee keer na te denken. Ik sprong in de auto richting Kortrijk naar werkelijk de mooiste boekenwinkel van België .

In “Boekenhuis Theoria” moet je als boekenwurm eens gelopen hebben of spring eens binnen voor een kopje koffie in hun koffiebar en laat je inspireren door al dat moois.

200 rokken en broeken booklaunch
200 rokken en broeken booklaunch

Terug naar ‘200 rokken en broeken’: deze telt deze keer 50 basispatronen. Het is daarom een dikker boek geworden dan de voorgangers en ik heb het gevoel dat Evelien zichzelf heeft moeten inhouden.

200 rokken en broeken model met split
200 rokken en broeken model met split

Want ik geloof dat ze zeker had kunnen verder breien en er een ‘200 rokken’ en ‘200 broeken’ van had kunnen maken. Je zult merken dat er een grote verscheidenheid is aan rokken en als je een ‘rokkenmadam‘ bent kom je hier zeker aan je trekken.Lang, kort, recht, tulp, met panden of een cirkelrok; ze passeren allemaal de revue.

200 rokken en broeken combinatiemogelijkheden
200 rokken en broeken combinatiemogelijkheden

Naar broeken toe zit ik nog een beetje op mijn honger. Oké: een broek is natuurlijk niet zo eindeloos in variaties als een rok en is wat moeilijker van pasvorm. Dat weten we allemaal.

Daarom opteerde Evelien voor een recht basismodel die niet na de eerste of de tweede keer naaien, maar na de derde keer jouw perfecte basismodel zal zijn. Van hieruit kun je dan verder werken en variëren met een bootcut, smalle pijp, zoom met zijsplit, …

De rechte broek basismodel 200 rokken en broeken
De rechte broek basismodel 200 rokken en broeken

Ik kreeg op de booklaunch van Evelien nog een super idee mee die ik graag met je deel: Combineer de tops uit “200 shirts” met de rokjes of broeken uit dit boek en maak nieuwe combinatie’s voor kleedjes, playsuits of jumpsuits.….

De combinaties zijn werkelijk eindeloos en stoppen waar jouw fantastie eindigt.

 

Gouden tip hierbij is om

de zijnaden over de gehele breedte van het rugpand te vermeerderen met 1 cm (dus elke zijdnaad +0.5cm)

en de zijnaden over de gehele breedte van het voorpand te verminderen met 1cm (dus elke zijnaad -0.5cm).

Hierdoor zullen de zijnaden van je broek of rok tov je top perfect doorlopen.

En daar wordt de perfectionist in jezelf héél gelukkig van.

 

 

Op de booklaunch kocht ik gelijk mijn exemplaar van ‘200 rokken en broeken’ en een tweede

voor mijn mama want ik denk ‘dat ze deze zo leuk zal vinden’ 😉

Dit is geen gesponserde post en geeft dus volledig mijn eigen mening weer.

You may also like

4 reacties

  1. Jouw tip hierboven om er een jumpsuit van te maken… die aanpassingen qua plaatsing van de naad doe je toch in de top, niet het onderstuk?

  2. Zo jammer dat de patroondelen op de bijlages zo slecht te vinden zijn. Na een uur turen en proberen heb ik het uiteindelijk opgegeven. Alleen een voorpand en achterpand gevonden maar de bijpassende pijp? Gee idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image