Review: Butterick B6097 peplum blouse

Butterick B6097 peplum blouse

Je ziet ze overal: de ‘peplum’ bloesjes ofwel de verkorte blousjes waaronder een kort rokdeeltje hangt.

Het opwippend effect geeft de blouse een zekere aaibaarheid en je ziet ze terugkomen gedurende het hele jaar in verschillende type stoffen.

Ik wilde al lang eens zo’n peplum bloesje en het Amerikaanse patroonmerk Butterick gaf een uitverkoop en daar was nu wel heel toevallig zo’n patroontje in de afslag… B6097

stof en knopen van veritas Patroon Butterick B6097
Stof en knopen: Veritas Patroon: Butterick B6097

Butterick is onderdeel van de Mccallpatterncompany groep die onder meer Kwiksew patronen, Mccalls en Vogue patronen verdelen.

Butterick patronen bestaat sinds 1863 en veranderden het ‘thuisnaaien’ door als eerste gegradeerde patronen op de markt te brengen.

Voordien kocht je een basis patroon en moest je zelf je maat gaan uitgraderen : een hele tijdrovende klus.

Meneer Butterick was een kleermaker en kreeg dit idee van zijn vrouw die er stilletjes genoeg van had. Eerst ontwikkelde hij patronen in karton, later op tissue papier.

Het was een instant hit en binnen het jaar hadden ze een bloeiend bedrijf in New York.

Butterick werd het eerste toonaangevende patroonbedrijf en begin 1900 kwamen Europese designers om de catwalk looks over te nemen in mousseline en om vervolgens patronen te maken.

De onbetaalbare haute couture kwam binnen het bereik van de gewone naaister.

Patroon knippen van de Butterick B6097

Doorheen de jaren is Butterick zo blijven groeien door goed naar hun consument te luisteren en te handelen op het goede moment.

Modieuze ontwerpen met weining middelen tijdens periodes zoals de resessie van de jaren 30, de tweede wereldoorlog,… waarbij ze oa kozen om knopen en applicaties tot een minimum te herleiden.

Later speelden ze slim in op de trends die ‘Vogue’ liet zien en ontwikkelden ze ‘Vogue patterns’.

Anno 2001 versmelte alles tot de mccallpatterncompany om zo kennis van de verschillende ontwerpafdelingen te bundelen en op die manier de meest geavanceerde, recht-van-de catwalk patronen te kunnen aanbieden.

Rugdetail butterick B6097
Rugdetail butterick B6097

Maar goed terug naar het bloesje. Ondertussen begrijp je mijn liefde voor Butterick patronen wel.

Ik ging aan de slag met Butterick patroon B6097

Ik koos voor deze ‘tropische bloemen print’ stof van Veritas‘ zomercollectie.

Het was de eerste keer dat ik gecharmeerd werd door hun stoffencollectie voor dames.

Eerlijk is eerlijk: ze hebben altijd heel leuke kinderstoffen, knopen en andere fournituren maar hun damescollectie was nogal saai. Dit stofje sprong er dan ook gewoon uit ! 

Naai je eigen blouse Butterick patroon B6097
Naai je eigen blouse Butterick patroon B6097

Ik merkte direct bij het knippen dat het een delicaat stofje is waarbij het belangrijk ging zijn om geen haperingen te krijgen in de stof. Daarom besloot ik om de naden af te werken op een andere manier.

Namelijk met Franse naden: het is een methode waarbij je een dubbele naad maakt die de onafgewerkte rand van de stof verbergt. Meer weten over deze methode? Lees dan mijn blogartikel over Franse naden. *coming soon 

De prinsessennaad aan de borst stik je beter ‘zoals je het gewoon bent’ want deze naad moet je goed inknippen om de mooie ronding in de naad te bekomen.

Deze ingeknipte naadwaarde kun je dan netjes afwerken met een biaslint: zo ziet het er aan de binnenzijde overal even netjes uit.

Peplum blouse Butterick B6097
Peplum blouse Butterick B6097

Nu waar ligt de moeilijkheid in dit patroon? Het patroon is in Engels dus er is altijd een zekere taalbarrière maar gelukkig zijn er heldere tekeningen (à la maison victor én dat vinden we leuk).

Maar ‘overall’ is het heel makkelijk te volgen.

Sommige technieken die ze uitleggen zoals het afwerken van de zoom met een ‘tijdelijk stiksel naast de gevouwen rand om vervolgens met een fronsdraad de zoomwaarde om te zomen’ zijn ‘kleermakers-technieken’ en die zijn nieuw voor mij. Maar hé daar gaat het allemaal om hé?

Kraagdetail Butterick B6097
Kraagdetail Butterick B6097

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image